carina batrovci granica_290617_RAS foto oliver bunicFoto: O. Bunić / RAS Srbija

Crnogorska policija potvrdila je da je donela rešenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

– Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću – saopšteno je podgoričkom “Danu” iz Granične policije.

Starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje, kako se navodi, “ni slučajno” ne smeju da uđu u zemlju, jer “ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, “opasnost po sigurnost države”.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a najavljeno je da će na njoj govoriti Bećković, preneo je “Dan”.

Podgorički informativni portal IN4S je ranije pisao da crnogorska vlast priprema listu nepoželjnih srpskih intelektualaca kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori. Iako se i o tome spekulisalo, IN4S saznaje da na listi nepoželjnih osoba, za sada, nema srpskog patrijarha Irineja.

Postojanje liste negirao je nedavno i premijer Crne Gore Duško Marković, koji međutim nije isključio mogućnost da se takav spisak, ipak, napravi.

– Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovde, druge liste nema – kazao je tada Marković.

Prema gledištima portala IN4S, indikativno je da Crna Gora sastavlja “crnu listu” nepoželjnih Srba, dok se “širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci – Tači, Haradinaj, Veselji i Čeku”.

– Svi oni imaju hipoteku ratnih zločina nad Srbima, ali i Crnogorcima na Kosovu i Metohiji – zaključuje se u tekstu.

Bećković: Zvuči mi neverovatno

Akademik Matija Bećković, za koga je prema pisanju podgoričkog “Dana”, Uprava granične policije Crne Gore donela rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore, kazao je da nije dobio rešenje o zabrani ulaska.

Matija Bećković Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
Matija Bećković

On je rekao da mu povodom eventualne zabrane “sve zvuči neverovatno”.

“Zvuči mi to neverovatno, ne znam da li da čekam da tu odluku i zvanično dobijem”, izjavio je Bećković portalu Fos Media u Crnoj Gori.

On je upitao da li policija ima pravo to da uradi ističući u šaljivom tonu:

“Malo su me preduhitrili jer sam ja mislio da kad umrem, da živim u Crnoj Gori. Ne znam da li se to odnosi samo na živog ili na mrtvog”.

Antić: Počastvovan sam zbog zabrane, doći ću sa slobodom

Istoričar Čedimir Antić, koji se našao na listi srpskih intelektualaca kojima je zabranjuje ulazak u Crnu Goru, zbog, kako se navodi, ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore, kaže da “počastvovan” zbog ove odluke crnogorskih vlasti.

Antić u ironičnom tonu komentariše da je zabrana Uprave policije Crne Gore za njega očekivana.

Čedomir AntićFoto: D. Briza / RAS Srbija
Čedomir Antić

“Zabrana koju je izrekao režim Mila Đukanovića je očekivana, to je zemlja koja sa velikim zadovoljstvom prima ratne zločince kakvi su Tači i Haradinaj, gde utočište imaju razni kriminalni, narko i duvanski klanovi i gde na 1000 stanovnika ima dvostruko više ubistava nego bilo gde drugde u Evropi, te da je sasvim očekivano što problem predstavljaju jedan pesnik, dva profesora i jedan naučnik.”, rekao je Antić Tanjugu.

Antić naglašava da je poseban problem kod ove zabrane, kako je istakao, njena izuzetnost.

“Nismo videli od ’45e naovamo da se ljudima, koji su intelektualci i rade svoj posao, na ovaj način zabranjuje ulazak”, smatra Antić.

Prema njegovim rečima, sve ovo se dešava jer je, kako kaže, crnogorski režim ostao sam.

“Poručujem na kraju da ću nastaviti sa svojim aktivnostima, da ću u Crnu Goru doći kada me narod pozove, što će biti kada Milu Đukanoviću bude došao kraj. I da parafraziram velikog srpskog političara i pravnika, Slobodana Jovanovića – Doći ću sa slobodom”, zaključio je Antić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here