ilustrovana politika, naslovna, psiFoto: Ilustrovana Politika / Promo

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštila je da danas podnosi ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, nakon naslovne strane najnovijeg broja Ilustrovane politike sa naslovom “Psi su pušteni”.

Vasiljević se na taj potez odlučila jer, kako navodi u pismu koje je uputila medijskim udruženjima, a u koje je Tanjug imao uvid, ne želi da svojim članstvom u Nadzornom odboru Politike AD daje podršku takvoj uređivačkoj politici, uprkos tome, ističe Suzana Vasiljević, što na nju ne može da utiče.

Na naslovnoj strani Ilustrovane politike, naime, našao se naslov ““Psi su pušteni – Zašto ćute RTS i Politika””, na šta su reagovali NUNS i NDNV ocenom da se tekstom poziva na linč “nezavisnih novinara i svih koji kritikuju vlast” i naveli da listom upravlja država preko Nadzornog odbora.

I sam predsednik Vučić danas je u svojstvu šefa države, ali i kao građanin, osudio je naslovnicu Ilustrovane politike.

Vasiljevićeva, međutim, u dopisu udruženjima ističe i da su NUNS i NDNV politizovali ovaj slučaj.

– “Ja danas podnosim ostavku na mesto člana Nadzornog odbora Politike AD, jer ne želim da svojim članstvom dajem podršku ovakvoj uređivačkoj politici, na koju, nažalost, ne mogu da utičem, ali ni vama razlog za neosnovane napade na predsednika države – navela je Vasiljević.

Vasiljevićeva je istakla da razume zabinutost kolega, kao i da zabrinutost razume i predsednik države, koji je tim povodom reagovao, ali, kaže ona, ne razume da potpisnici saopštenja, namerno ili ne, državu označavaju kao direktnog naručioca ovog sramnog teksta.

– “Ne razumem da znate ko sedi u Nadzornom odboru, a da ne znate da Đorđe Martić nije “glavni autor” (šta god to značilo) Ilustrovane politike, da nije čak ni zaposlen u Ilustrovanoj politici (što stavljanje njegove priče na naslovnu stranu čini još skandaloznijim)” – kaže Vasiljevićeva.

Ona je navela da ne razume ni da potpisnici saopštenja ne znaju da Nadzorni odbor nema ingerencije nad uređivačkom politikom, već je, podseća, za nju zadužen i odgovoran jedino i samo glavni i odgovorni urednik.

“- Ne razumem kakve veze ima “kraj devedestih, kada je Vučić bio ministar informisanja,” sa naslovnom stranom jednog magazina iz 2018. godine. Ne razumem da ne shvatate da je naručilac ovog teksta državi učinio najveću štetu – istakla je Vasiljević.

Navodeći da je u državnom vlasništvu još nekoliko medijskih kuća, što je, inače nasleđeno, Vasiljevićeva je upitala da li oni zaista misle da svaki od tih urednika, na dnevnom nivou, kontaktira sa predsednikom države i traži njegovu saglasnost za svaku naslovnu stranu i svaki tekst objavljen u njihovim novinama ili magazinu.

– “Sigurna sam da ne mislite – podvukla je Vasiljević.

Ona je dodala da potpuno podržava i razume osudu naslovne strane Ilustrovane politike, kao i brigu za kolege pomenute u tom sramnom tekstu.

– “Da li je osuda bila dovoljna, ili je bilo neophodno da mene lično, a u stvari predsednika posredno, optužite za sve nesreće od 90-tih pa nadalje, politizujete ceo slučaj, namerno ignorišete zakon i zahtevate od države da ga krši? O tome bih sa vama volela da razgovaram na sledećem sastanku Radne grupe 5. novembra” – poručila je Vasiljević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here