Nenad Popović, Tomas ŠibFoto: Vlada Srbije / Promo

Određeni broj poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, a sedam ih je pripremljeno, biće ubrzo otvorena, kaže ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

– Postoje jasna očekivanja Vlade Srbije, određeni broj poglavlja biće otvoren, a sedam ih je već tehički pripremljeno – rekao je Šib na sednici Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 23, povodom Predloga zakona o zaštiti podatka o ličnosti i besplatnoj pravnoj pomoći.

Kako je kazao, “reforme moraju biti ambiciozne, održive, kredibilne, jasne”.

– Implementacija je ključna kako bi donela dobro svakom građaninu Srbije – rekao je Šib.

Ambasador je naveo da se prati proces i rad na Poglavlju 23, koje je fundamentalno za napredak i vladavinu prava, kao i proces otvaranja novih poglavlja. Prema njegovim rečima, fokus je i na dva predloga zakona, ali i na otvaranju novih poglavlja.

Šib je pohvalio to što je Predloga zakona o besplatnoj pravnoj pomoći nakon deset godina diskusije između civilnog društva i predstavnika vlade dospeo u skupštinsku proceduru.

– Poznat nam je problem sa kojim se civlno društvo suočavalo i ograničenim mogućnostima kako bi se obezbedila besplatna pravna pomoć ugroženim kategorijama stanovništva – naveo je Šib.

Prema njegovim rečima, trenutni Zakon o zaštiti podatka o ličnosti progresivan je i dobar.

– Potrebno ga je ojačati pomoću amandmana kako bi se ojačala prava svakog pojedinca – ocenio je ambasador na skupu na kome je govorila i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here