kosovo, skupština, kosovska skupština, zakoni i vojsciFoto: Anadolija

Kosovska skupština ni danas nije usvojila predlog rezolucije dela opozicije o dijalogu sa Beogradom, kojom bi se ograničila ovlašćenja i mandat kosovskoj delegaciji koja pregovara u Briselu.

Sednica na temu predloženog dokumenta počela je juče i danas je trebalo da bude nastavjena, ali se stranke ni posle gotovo tri sata pregovora nisu usaglasile o njegovom izglasavanju.

Za rezoluciju, kojom je bilo predviđeno isključivanje Hašima Tačija iz tog procesa, zbog njegovog zalaganja za korekciju granice, glasalo je 50 od prisutnih 90 poslanika. Inače, kosovski parlament ima 120 poslanika.

Nastavak sednice kosovskog parlamenta, na kojoj se glasalo o predlogu rezolucije dela opozicije, danas je počela sa više od pola sata zakašnjenja, a nakon kraće rasprave proglašena je i 20-minutna pauza.

Predložena rezolucija imala je samo jednu tačku koja je predviđala da se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, isključi iz dijaloga sa Beogradom o korekciji granica.

“- Teritorija Republike Kosovo je jedna i nedeljiva, a ni predsednik niti bilo ko drugi nema mandat da pregovara o teritoriji Republike Kosovo – jedina je tačka predložene rezolucije.

U obrazloženju je navedeno da je ovaj predlog neophodno usvojiti s obzirom na to da ne postoje procene rezultata dijaloga sa Beogradom 2011-2017, niti o tome kako bi trebalo da izgleda konačni sporazum, ali i insistira na potrebi debate o unutrašnjem konsenzusu pre nego što se nastavi dijalog sa Beogradom.

Napominje se i da je Priština odlučna da “sačuva i štiti građanstvo i nezavisnost, suverenitet i ustavnost, teritorijalni i institucionalni integritet Republike Kosovo”, i da je posvećena integraciji i članstvu Kosova, pre svega u EU, NATO i UN.

Foto: Maja Kocijančić / Twitter

Opredeljenii su, kažu, za dobrosusedske odnose sa svim zemljama Zapadnog Balkana, “uključujući i Republiku Srbiju”.

U obrazloženju se navodi i da predloženu rezoluciju treba usvojiti, imajući u vidu da Priština nema zajednički stav ili odluku o principima, agendi i formatu novog dijaloga.

Rezolucija se smatra neophodnom s obzirom na to da je, kako kažu, predsednik Kosova Hašim Tači, bez prethodnog mandata dobijenog od parlamenta, već razgovarao sa zvaničnicima Beograda o pitanjima vezanim za “teritorijalni integritet Republike Kosovo”.

I dok Avdullah Hoti, šef poslaničke grupe DSK, jednog od predlagača rezolucije, smatra da dokument treba izglasati danas, šefovi drugih poslaničkih grupa imali su određene primedbe, što ukazuje na to da stranke još nisu usaglasile stavove o tom pitanju.

Nakon izjašnjava predstavnika stranaka, proglašena je pauza.

Inače, predlog dokumenta su podnele poslaničke grupe DSK, PS parlamentarna grupa i alternativne poslanika Mimoza Kusari Lila i Ilir Deda.

Ova sednica kosovske skupštine počela je juče, kada je i prekinuta je zbog nedostatka kvoruma u trenutku glasanja o predloženoj rezoluciji.

Inače, skupština Kosova ranije nije usvojila ni rezoluciju, čiji je predlagač bla vlada u Prištini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here