Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, Ana Brnabić, Srbi, Kosovo, sednicaFoto: Anadolija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Udruženju Oksford Union da Srbija želi da postane članica Evropske unije (EU), jer smatra da su vrednosti koje zastupa u skladu sa evropskim, a da su reforme koje sprovodi važne pre svega zbog samih građana Srbije.

Brnabić je na najvećem debatnom udruženju na Univerzitetu Oksford, poznatom po organizaciji debata i govorništva još od 1823. godine, govorila na temu “Budućnost Srbije u Evropi”, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

– Sa Evropskom unijom delimo iste vrednosti i smatram da je Srbiji mesto u EU – rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade podsetila je da su mnoge države u različitim fazama pristupanja EU i istakla da su unutrašnje reforme najvažnije, pre svega zbog nas samih. Kako je naglasila, u fokusu Vlade Srbije jesu građani i njihov kvalitetniji život, bolje penzije i plate i viši životni standard.

– Formalno članstvo u EU će doći kao rezultat reformi koje sprovodimo i to je jedini pravi put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Reforme koje Vlada Srbije sprovodi direktno utiču na ekonomsku i političku stabilnost zemlje – rekla je ona.

Premijerka Brnabić istakla je da vlada stvara novu, modernu ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju koja će omogućiti domaćoj privredi da bude konkurentnija u svetu. Ona je navela da su prioriteti naše spoljne politike, uz EU integracije, regionalna saradnja, kao i partnerstvo sa svim zemljama sveta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Ruske Federacije, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i da to ostaje trajno opredeljenje Srbije.

Pre početka predavanja, predsednica Vlade Srbije obišla je i zdanje Udruženja Oksford Union, u društvu predsednika Udruženja Stivena Horvata. Tom prilikom, premijerka Brnabić upisala se u knjigu utisaka tog udruženja, gde je zahvalila na prilici da u Oksford Unionu predstavi sva dostignuća i planove Srbije.

Prethodno je premijerka Brnabić bila glavni govornik na konferenciji „Izazovi vlada 2018″ (Challenges of government conference 2018) Škole za upravu Blavatnik (Blavatnik School of Governance) Univerziteta u Oksfordu, gde je izlagala o značaju koji tehnološka revolucija ima za budućnost vlada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here