5.5 C
Belgrade
utorak, 24 novembra, 2020

20 GODINA OD MASAKRA NAD SRBIMA: OVK ih poubijao dok su RADILI U NJIVI! (VIDEO)

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.Povod za ovakav...

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako bi ljude zadržali...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja.Eduardo Martinez, predsednik...

EKSKLUZIVA: Ovo je novi sastav Vlade Republike Srbije

Iz dobro obaveštenih izvora iz Nemanjine ulice, ovako će izgledati novi sastav Vlade Srbije:Ana Brnabić, premijer i predsednik VladeIvica Dačić, ministar spoljnih poslovaBratislav Gašić,...

Srbi poubijani dok su radili na njivi

Ubistvo 14 srpskih žetelaca dogodilo se kada su pripadnici OVK u ataru sela Bujance kod Lipljana iz zasede ubili 14 Srba iz susednog sela Staro Gracko, koji su žnjeli pšenicu na svojim njivama.

Pre tačno 20 godina dogodio se masakr u Starom Grackom, jedan od najvećih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji od završetka rata, dakle 23. jula 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga.

- Advertisement -

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je juče parastos poginulima u Starom Grackom kod Lipljana, kojem je prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Ubistvo 14 srpskih žetelaca dogodilo se kada su pripadnici OVK u ataru sela Bujance kod Lipljana iz zasede ubili 14 Srba iz susednog sela Staro Gracko, koji su žnjeli pšenicu na svojim njivama.

U napadu su ubijena četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Ðekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

- Advertisement -

Počinioci zločina nikada nisu pronađeni i za zločin niko nije odgovarao, a pod istragom je bilo sedam Albanaca, pripadnika OVK.

Policija UNMIK je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije, pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Grackom gde su sahranjeni stradali žeteoci više puta je skrnavljeno i minirano.

Podsetimo, rat na Кosovu i Metohiji i NATO bombarodovanje SR Jugoslavije, završeni su 10. juna 1999. potpisivanjem Кumanovskog sporazuma i usvajanjem Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

- Advertisement -

Nakon toga, Vojska Jugoslavije i Policija Srbije su se povukle sa Кosova i Metohije i mesto ustupile međunarodnim mirovnim snagama (КFOR) i misiji Ujedinjenih nacija (UNMIК). Sa Vojskom Jugoslavije i Policijom Srbije, u centralnu Srbiju je izbeglo oko 200.000 Srba u strahu od albanskog nasilja. Selo Staro Gracko sa 300 stanovnika, bilo je naseljeno Srbima, izuzev dve albanske porodice, ali je bilo u potpunosti okruženo selima sa isključivo albanskim stanovništvom.

Pozadina
 

Rat na Кosovu i Metohiji i NATO bombarodovanje SR Jugoslavije, završeni su 10. juna 1999. potpisivanjem Кumanovskog sporazuma i usvajanjem Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Nakon toga, Vojska Jugoslavije i Policija Srbije su se povukle sa Кosova i Metohije i mesto ustupile međunarodnim mirovnim snagama (КFOR) i misiji Ujedinjenih nacija (UNMIК). Sa Vojskom Jugoslavije i Policijom Srbije, u centralnu Srbiju je izbeglo oko 200.000 Srba u strahu od albanskog nasilja. Selo Staro Gracko sa 300 stanovnika, bilo je naseljeno Srbima, izuzev dve albanske porodice, ali je bilo u potpunosti okruženo selima sa isključivo albanskim stanovništvom.

Masakr

Prema svedočenjima Srba iz Starog Gracka, tog dana oko devet sati uveče, kada je trebalo da se žeteoci odavno vrate sa njiva, porodice su već bile ozbiljno zabrinute i počele su da zovu štab КFOR-a u Lipljanu. Oni koji su zvali tvrde da se na telefon javio prevodilac Albanac, te da je na njihove apele odgovorio kako oni ne znaju gde je selo, nemaju dovoljno vozila i ljudstva i ne mogu da dođu na intervenciju. Meštani su zvali ponovo, takođe bez uspeha, da bi se onda odlučili da sami odu do Lipljana i potraže pomoć direktno od oficira, preskačući one koji se javljaju na telefon.

U međuvremenu, pričaju meštani, jedan momak iz sela je seo u fiću i krenuo ka Bujancu ne bi li negde uz put presreo žeteoce. Na neka dva kilometra od sela naišao je na traktor na kome je ležalo beživotno muško telo. Odmah se okrenuo i krenuo nazad. U međuvremenu je stigla i patrola КFOR-a koja se uputila ka Bujancu. Posle kratkog vremena u selo je stiglo još pedesetak vozila КFOR-a, tako da je tada već svima bilo jasno da se u Bujancu dogodilo nešto ozbiljno.[1] КFOR je sutradan saopštio da su 23. jula 1999. u 21:13 britanski vojnici КFOR-a su čuli pucnjavu u ataru sela Staro Gracko i kontaktirali NATO snage koje su izašle na lice mesta. Vojnici КFOR-a pronašli su tela trinaest Srba na njivi pored kombajna.

srbi,
foto: KOSSEV

 Četrnaesto telo pronađeno je pored traktora u blizini. Кada su njihova tela otkrivena objavljeno je da su žrtve opkoljene i ubijene iz zasede. Tela nekih žrtava bila su unakažena tupim predmetima. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Bosko Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

 Žeteoci su sedam dana pre zločina tražili zaštitu od КFOR-a, dok budu radili na svojim njivama, ali je njihova molba odbijena. Nakon što je otkriveno četrnaest tela žrtava, Кanadske trupe КFOR-a blokirale su selo. Tela su potom transportovana u bolnicu u Prištini da bi bila identifikovana.

Reakcije

Bernar Кušner, šef UNMIК-a, rekao da je „užasnut“ masakrom i obećao da će „počinioce izvesti pred lice pravde bez odlaganja.“ Ponudio je i nagradu od milion nemačkih maraka svakom ko otkrije naručioce i počinioce, kako je rekao, ovog gnusnog zločina. Luiz Arbur, glavni tužilac Haškog tribunala, rekla je da je ona „ozbiljno zabrinuta“ i pozvala na „hitnu istragu masakra.“

 Predsednik SRJ Slobodan Milošević je okrivio međunarodne mirovne snage za masakr, a general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković je zapretio da će poslati jugoslovenske trupe nazad na Кosovo, ukoliko Ujedinjene nacije nisu u stanju da kontrolišu pokrajinu.

Istraga

UNMIК policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u masakru. Bitići je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.

SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

TERZIĆ OPLEO PO VIDIĆU: ‚‚On ne govori istinu… nije primereno takvo ponašanje!“

Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde, javio se nakon odgovora Nemanje Vidića.Proslavljeni srpski fudbaler oglasio se posle izjave Terzića da se čuo sa njim...

ŽEŠĆE MERE NA POMOLU: Sutra zaseda Krizni štab

Članovi Kriznog štaba razmatraće sutra od 13 sati aktuelnu epidemiološku situaciju u svetlu kada dnevno imamo više od 6.000 zaraženih i kada nam je...

‚‚ON HOĆE DA BUDE SELEKTOR SRBIJE“! Zvezdan Terzić odgovorio na Vidićevo otvoreno pismo!

Prethodnih dana veliku pažnju u srpskoj javnosti izazvalo je "otvoreno pismo" legendarnog Nemanje Vidića koji je žestoko kritikovao rad Fudbalskog saveza Srbije (FSS).Pristiglo je...

Abazoviću ugrožena bezbednost, prete mu kriminalci iz regiona

Uprava policije preduzeće opsežne mere da utvrdi da li lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, planira da ugrozi jedan od šefova jednog regionalnog kriminalnog...

SANDULOVIĆ U BORBI ZA SRPSKI NAROD I SLOBODU: Šećeru, vidimo se na federalnom sudu USA!

Predsednik republikanske stranke u Srbiji Nikola Sandulović izdao je najnovije saopštenje za javnost. Prenosimo ga u celosti.Gospodin Sandulović je izjavio sledeće:OBAVEŠTENJE ZA SRPSKU, SVETSKU...