100 dana BEZ KORONE: Kako je Novi Zeland POBEDIO epidemiju

Obavezno pročitajte

U nedelju je bilo tačno 100 dana kako na Novom Zelandu nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da je u toj zemlji od prvog do poslednjeg slučaja zaražavanja prošlo tačno 65 dana.

Toliko je bilo potrebno da Novozelanđani eliminišu virus, a to su u radili uz pomoć tri niza mera:

- Advertisement -

1. Kontrola granica tako da virus ne može da uđe u zemlju

2. Stroge mere i ograničenja da se ne bi širio među građanima Novog Zelanda

3. Velika aktivnost i disciplina u smislu praćenja kontakata, karantina i testiranja

Tako je Novi Zeland došao do toga da u ovom trenutku ima 4 preminula od koronavirusa na milion stanovnika, Australija ima 10, Nemačka 110, Švedska 570, a Belgija 850.

Jedna od stvari zbog kojih su se odlučili za uvođenje strogih mera i karantina jeste to što su znali da bi određene društvene grupe poput Maora, bile veoma ugrožene.

Eliminacija virusa omogućila je Novom Zelandu da se prilično brzo vrati u normalno stanje, minimizirajući ekonomsku štetu u poređenju sa Australijom. Ali ekonomski uticaj će verovatno moći da se uoči tokom narednih meseci.

Novozelanđani na koronavirus gledaju kao na važnu lekciju koja im je pokazala gde je njihov sistem imao slabosti, ako i da bi trebalo da osnuju specijalnu javnu ustanovu koja će se baviti borbom protiv teških bolesti.

SourceBeta

Ostavite komentar

Najnovije objave

Putin: Zapad potcenio ruske banke

Zapad je prilikom uvođenja sankcija potcenio ruske banke, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. On se osvrnuo na izjavu direktora...

Još priča na sličnu temu