19.8 C
Belgrade
subota, 18 septembra, 2021

10 saveta Novaka Đokovića za borbu protiv korona virusa!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Novak Đoković je svestan sa kakvim problemom se svet suočava zbog korona virusa, a pošto je poznato da mnogo zna kada je u pitanju zdrava ishrana i imunitet, dao je korisne savete, koji mnogima mogu da pomognu kada je u pitanju prevencija od korona virusa, koji preti čitavom svetu.

Zbog korona virusa su otkazani brojni sportski događaji, takođe i teniska dešavanja širom sveta bar za narednih šest nedelja, pa će Novak biti u prilici da bude sa svojom porodicom tokom najkritičnijeg perioda. Novak je imao sreću da sa svojim timom uhvati jedan od poslednjih letova iz Amerike za Evropu, usled zatvaranja granica, a dan kasnije, za Telegraf je dao savete kako se treba ponašati i šta treba raditi kako bi ojačali imunitet i organizam i smanjili rizik od dobijanja korona virusa.

Evo šta Novak Đoković navodno savetuje:

- Advertisement -

– Uvećajte unos Vitamina C i Cinka. Preporučeno je između 5 do 7 grama dnevno Vitamina C, a može i do 10. Ukoliko nađete tečni Cink, bolje je nego u drugoj formi. U slučaju da ne nađete tečni Cink, i u pilulama je dobro uzimati 3 do 4 puta veću dozu nego uobičajeno preporučene doze.

Vitamin C je esencijalna hranjiva stvar koja pomaže rast i razvoj ljudskog organizma, te pomaže telu da apsorbuje gvožđe. Budući da ljudski organizam ne proizvodi niti čuva vitamin C, važno ga je uključiti u redovnu ishranu. No, preporučena dnevna doza vitamina C je višestruko manja od one koju navodno savetuje Novak Đoković, i imajte na umu da vrhunski sportisti uvek imaju dostupan monitoring zdravstvenog stanja. U članku od 18. marta 2020. godine, američki medicinski centar „Mayo Clinic“, recimo, savetuje:

Za odrasle, preporučena dnevna doza vitamina C je 65 do 95 miligrama (mg) dnevno, a gornja granica je 2.000 mg (2 grama op.a.) dnevno. Iako je malo verovatno da će previše vitamina C u ishrani biti štetno, velike doze vitamina C u dodacima ishrani mogu prouzrokovati:

 • Proliv
 • Mučninu
 • Povraćanje
 • Žgaravicu
 • Stomačne grčeve
 • Glavobolju
 • Nesanicu
 • Zapamtite, za većinu ljudi, zdrava prehrana pruža dovoljnu količinu vitamina C.
- Advertisement -

Cink je esencijalni mineral koji ima ulogu u preko sto hemijskih reakcija u ljudskom organizmu. Članak na portalu „Healthline“ od 16. juna 2018. godine kaže da je 40 mg najviša podnošljiva dnevna doza cinka za odrasle.

Iako neke vrste hrane mogu pružiti količine prilično iznad gornje granice, nema prijavljenih slučajeva trovanja cinkom iz hrane u kojoj se prirodno nalazi. 
Ipak, trovanje cinkom mogu uzrokovati dodaci prehrani, uključujući multivitamine, ili se može desiti zbog slučajnog unosa proizvoda u domaćinstvu koji sadrže cink.

Simptomi trovanja cinkom uključuju mučninu:

 • povraćanje,
 • bolove u stomaku,
 • proliv,
 • simptome gripa,
 • nedostatak bakra
 • i učestale infekcije.

– Svakodnevno ujutru na prazan stomak piti toplu vodu sa limunom i malo morske soli (opciono dodati i đumbir i sveže listove nane). Toplu vodu sa limunom piti još nekoliko puta u toku dana. Preporučljivo je na prazniji stomak.

Topla voda i so imaju laksativni učinak, zbog čega je taj napitak popularizovan kao sredstvo za čišćenje creva i “detoksikaciju”. Portal „Healthline“ kaže u članku od 14. novembra 2016. godine:

Zagovornici ovog postupka veruju da pomaže pri uklanjanju toksina, starih otpadnih materija i parazita koji se mogu nalaziti u debelom crevu. Ali pre nego što počnete sa ispiranjem slanom vodom, nekoliko stvari treba imati na umu.

Ispiranje slanom vodom ima kratkoročno dejstvo

Nema puno sumnje da u većini slučajeva ispiranje slanom vodom ima kratkoročnog efekta u čišćenju debelog creva tako što uzrokuje izbacivanje izmeta. Ipak, nema naučnih dokaza da ispiranje slanom vodom vrši detoksikaciju tela ili da uklanja takozvane nakupine otpadnih materija i parazite iz digestivnog trakta.

– Piti što više zelenih sokova i šejkova sa zelenim lisnatim povrćem (peršun, spanać, kelj…). Zeleno lisnato povrće stvara alkalnu bazu u telu što uništava patogene i viruse koji opstaju u kiseloj sredini.

– Kiselu sredinu izaziva nezdrava brza hrana, stres, briga, ljutnja, napici sa puno rafinisanog šećera, mlečni proizvodi, itd.- Preporučljivo je konzumirati mali deo čena belog luka u kašičicu meda sa cimetom. Takođe, ulje od divljeg origana, đumbir, kajen paprika (vrsta ljute papričice).

Alt="Novak"

Fact-cheking portal Snopes se u članku od 26. marta 2020. osvrnuo na tvrdnju o “alkalizaciji” tela, objašnjavajući da su tvrdnje o “alkalizaciji” – popularne u “alternativnoj medicini” – netačne, te da ishrana ne može promijeniti pH vrijednost međućelijskog prostora i ćelija koje čine tkiva u organizmu:

Mogućnost da se “alkalizuje” nečije telo je bila popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici u dvadesetim godinama prošlog veka i koju danas promovišu trgovci suplementima i “gurui zdravog života”. Ali ukoliko ne patite od izvesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao što je metabolička acidoza, efektivno je nemoguće ishranom izmijeniti pH vrednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u vašem telu, uključujući tkiva imunološkog sistema.

Telo održava ta okruženja u strogo kontrolisanom rasponu: pH vrijednost između 7, 36 i 7,44 u arterijama, i oko 7,2 u međućelijskom prostoru. Jedina pH vrijednost u vašem telu koju možete promijeniti ishranom je pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv viralne infekcije.

– Koloidna srebrna voda je izuzetno delotvorna za imunitet i borbu protiv otrova koje imamo u telu.

Koloidna srebrna voda, ili koloidno srebro, je tečnost sa sitnim česticama srebra koja se reklamira kao dodatak ishrani. Ne postoje nikakvi naučni dokazi o njenoj učinkovitosti za brojne “terapije” koje joj se pripisuju, a taj preparat čak može narušiti zdravlje. U članku iz aprila 2017. godine, američki Državni centar za komplementarno i integrativno zdravlje, koji djeluje pri ministarstvu zdravlja te zemlje, kaže:

Nema dokaza da Novak korsiti koloidnu vodu !

Koloidno srebro može prouzrokovatii ozbiljne nuspojave. Najčešća je argirija, plavo-siva diskoloracija kože koja je obično trajna. 
Koloidno srebro takođe može uzrokovati slabu apsorpciju nekih lekova, kao što su izvesni antibiotici i tiroksin (lek koji se koristi za lečenje deficijencije tiroidne žlezde).
FDA (američka federalna agencija za lekove op. a.) je takođe upozorila 1999. godine da koloidno srebro nije sigurno ili efektivno u lečenju bilo koje bolesti ili poremećaja.

– Razne vrste čajeva i svežeg bilja su uvek dobrodošli. Pogotovo Rtanjski čaj i Čaj od hibiskusa.

– Provoditi određeno vreme na svežem vazduhu u prirodnom ambijentu (parkovi,šume, jezera, reke, more, plaža, planina, brda…) koji nas isceljuje i puni orgonskom, životnom energijom koja je presudna za život u izobilju zdravlja i dobrobiti duše, uma i tela.

– Raditi vežbe svesnog disanja jer na taj način uspostavljate emotivni i mentalni sklad i mir koji vam dozvoljava da se lakše nosite sa brigama, strahovima i neizvesnostima. Takođe vam uravnotežuje metaboličke procese ključne za optimalno zdravlje.

– Što više se smejati, uživati u muzici koja vas ispunjava i čini srećnim. Biti okružen dragim ljudima sa kojima osećati veliko prisustvo ljubavi, blagostanja i radosti.

Savjete kako smanjiti rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 dale su ključne zdravstvene organizacije, kao Svetska zdravstvena organizacija, te institucije kao što je Federalno ministarstvo zdravlja. Njihovi saveti i preporuke bazirani su na do sada dostupnim naučnim saznanjima o bolesti COVID-19.

Portal Naša Borba je prenosio i direktno konferenciju za medije SZO u kome je najsno naglašeno da domaću medicinu treba uzimati s oprezom, te da ista ne može biti lek već samo dodatak u jačanju imuniteta.

Preporučuje se izbjegavanje kontakta sa drugim ljudima i ostanak kući; ukoliko se nalazite među ljudima preporučuje se distanca od 1,5 metar jer ona smanjuje rizik od prenošenja virusa, to jes od obolijevanja i daljnjeg širenja infekcije. 

Takođe, preporučuje se i često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 70%), i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.

Prilikom kašljanja ili kihanja, preporučuje se prekrivanje usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom. Pridržavajući se tih savjeta, štitite sebe i druge od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

Glavni savet Novak šalje svima svojim postupcima pa vam i mi savetujemo da pratite njegove zvanične naloge na društvenim mrežama

- Advertisement -
SourceTelegraf
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti