27.8 C
Belgrade
četvrtak, 16 septembra, 2021

10 SATI RAZGOVORA U BEČU: Šta su se dogovorili Amerikanci i Rusi?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U Beču su završene rusko-američke konsultacije o strateškoj stabilnosti, koje su trajale deset časova. Moskva i Vašington su razgovarali o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja i drugim važnim pitanjima.

„U skladu sa uputstvima predsednika dve zemlje nastavljeni su razgovori o budućim koracima u sferi kontrole naoružanja, uključujući produženje sporazuma START 3 i održavanje stabilnosti u uslovima prekida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, kao i sveobuhvatni dijalog o rešavanju problema u sferi međunarodne bezbednosti“, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Advertisement -

Na rusko-američkim konsultacijama, Amerika je stavila do znanja da još nisu doneli odluku o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Tokom jučerašnjeg sastanka u Beču, mi, nažalost, nismo osetili spremnost Amerikanaca da prihvate našu logiku u korist produženja sporazuma bez preduslova. Oni, očigledno, nastavljaju da razmišljaju“, istakao je Rjabkov.

Beč,

© AP PHOTO / BRITTANY MURPHY

- Advertisement -

Rjabkov je dodao da je ruska strana na sastanku sa Amerikancima dala do znanja da je nerealno očekivati da se Kina priključi bilateralnim pregovorima Moskve i Vašingtona o strateškoj stabilnosti.

„SAD nisu odustale od svog stava u cilju priključenja Kine. Mi smo im prilično detaljno objasnili zašto je, prema našem mišljenju, nerealno očekivati pridruživanje Kine. Mi nismo spremni da utičemo na Peking onako kako bi Amerikanci želeli“, rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, nakon sastanak u Beču i dalje postoje neslaganja između Moskve i Vašingtona po pitanju produženja sporazuma START 3.

„I dalje su prisutna razilaženja oko ključnih pitanja, kao što je neophodnost produženja sporazuma START 3 i kineski faktor“, rekao je diplomata.

On je dodao da su se predstavnici Rusije i SAD dogovorili o formiranju nekoliko ekspertskih grupa.

„Pozitivan rezultat jučerašnjeg kontakta, koji je bio poslovni i fokusiran na realni, a ne apstraktni dnevni red, bio je dogovor o formiranju ekspertske grupe. Biće ih nekoliko. Među njima je radna grupa o svemiru, čiju agendu razrađujemo u kontaktu sa Amerikancima“.

Radi se na novom sporazumu za sve nuklearno oružje

Specijalni predstavnik predsednika SAD za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli izjavio je da su se Amerika i Rusija dogovorile da održe novi sastanak o strateškoj stabilnosti u Beču čim se pruži prilika za to, prenosi Rojters. Kako je rekao, moguće je da se sastanak održi krajem jula ili početkom avgusta.

Pored toga, saopštio je da su se SAD na sastanku sa Rusijom dogovorile da rade na novom sporazumu koji će obuhvatati sve nuklearno oružje, a ne samo strateško.

Bilingsli nije isključio produženje Sporazuma o strateškom naoružanju (START 3), ali je istakao da je neophodan napredak kada je reč o novom sporazumu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

© AP PHOTO / GEERT VANDEN WIJNGAERT

Specijalni izaslanik američkog predsednika je pozitivno ocenio pregovore između ruske i američke strane.

„Prva runda pregovora u Beču bila je veoma konstruktivna. Detaljno smo razgovarali o širokom spektru pitanja, koji se tiču nuklearne sfere. U suštini postignut je dogovor o održavanju druge runde pregovora“, napisao je Bilingsli na Tviteru.

Rjabkov je potvrdio da bi se novi sastanak sa Bilingslijem mogao održati krajem jula, sredinom avgusta.

Konsultacije o strateškoj stabilnosti i kontroli naoružanja održane su iza zatvorenih vrata. Rusku delegaciju je predvodio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, a američku – Maršal Bilingsli.

- Advertisement -
SourceSputnik
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti