16.5 C
Belgrade
utorak, 27 septembra, 2022

1 OD NAS: Novinar portala Naša Borba na udaru

Piše: Branislav Petković - osnivač portala Naša Borba

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ko ste vi? Ko stoji iza vas (tendeciozno)? Kako se finansirate?

Naša Borba je tim mladih ljudi sa velikim iskustvom, znanje koje smo stekli radeći za druge pretočili smo u našu borbu. Mi smo nezavisni, slobodni, voljom objektivni i nekompromitovani, srpski, balkanski …. ! Nastali u medijskom mraku, nastojimo da osvetlimo novinarsku profesiju!

- Advertisement -

Naša Borba je nezavisna, stojimo sami iza sebe, pišemo o svemu i svakom, pišemo u nastojanju da podržimo i ispitamo opšti stav javnog mnjenja, da informišemo, edukujemo i zabavimo !

Cenzura i autocenzura, tabloidizacija, ostrašćenost, medijski linč „nepodobnih“, politički i ekonomski pritisci, zastrašivanje novinara – samo su neki od problema na koje novinarska udruženja i nevladine organizacije upozoravaju. Kao konstanta u ocenjivanju domaće medijske scene može se čuti da je „stanje u medijima u Srbiji gore nego ikada”. I tako je već godinama

Alt="Naša Borba"
Autor: Branislav Petković @bane_max_

Usvojeni Zakoni, pravilnici i kodeksi, doneti po najvišim evropskim standardima, ne menjaju ništa jer ih podjednako i nekažnjeno krše i političari i mediji. I jedni i drugi gube iz vida šta je zakonom utvrđena uloga medija.

Zakon o javnom informisanju, član 15: „Javni interes u oblasti javnog informisanja je:

1) istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije;“

Kao i Srbija, i novinarska profesija je duboko podeljena. Jaz je toliki da se stiče utisak da pojedini mediji postoje samo da bi objavljivali tekstove koji su u interesu vlasti, a oni drugi da bi osporavali svaki potez aktuelne vlade

Naša Borba – za sat vremena optuženi da smo Vučićevi i da smo Đilasovi !

Jasnu podelu na poziciju i opoziciju nećete naći na portalu Naša Borba. Vesti su za nas odgovor na 5 W+H. Svaka vest koja se prenese proverava se iz više izvora. Opet, plivamo u moru taloga, lažnih vesti, tabloida, plaćenih teorija… s punom pažnjom i nama se desi da objavimo neku vest koja je po svim merilima u početku delovala kao istinita. Nama sujeta nije veća od znanja, ego ne upravlja Našom Borbom, ukoliko i pogrešimo spremni smo da demantujemo prvo sami sebe.

Novinarski kodeks: „Obaveza je novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije.” Na portalu Naša Borba ovaj kodeks poznat je i kao Stefanov kodeks!

Jedan od nas – Stefan Petrović za sebe kaže da je novinar i aktivista, sebi dajem za pravo da kažem da je mnogo više od toga, svestrana ličnost, možda pomalo ekscetrična, ali koji veliki mislioci nisu?

Upravo je Stefan prvi upozorio na „komešanje u sili“ i da Naša Borba ulazi u fokus „velikih igrača“. Naravno da nismo odmah reagovali, naša misija je bila da gradimo ugled u profesiji na duge staze, da čitanost i pozicija na medijskom nebu dođu vremenom. Međutim to se desilo mnogo ranije, prave vesti, rezultati istaživanja, tekstovi koji su orginalni doprineli su da Naša Borba zauzme veoma visok udeo u čitanosti na Balkanu.

Napadi su počeli dva dana nakon što je uvedeno Vanredno stanje u Srbiji!

U trenutku kad je predsednik Srbije držao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da se uvodi Vanredno stanje zbog širenja zaraze izazvane koronavirusom, redakcija portala Naša Borba imala je vanredni sastanak. Na sastanku je odlučeno da od 16. marta svi tekstovi vezani za COVID 19 budu u skladu sa zvaničnim preporukama Vlade Srbije.

Odluka koju je redakcija donela, očigledno je pogrešna, prvi napadi na tekstove stigli su od opozicionih aktivista. Vest koja je preneta integralno, objektivno, nije imala namenu da bude hvalospev Vlasti, već upravo to – vest – informacija za građane Srbije.

Alt="Naša Borba"
Autor: Branislav Petković @bane_max_

Reakciju su imali i opozicioni lideri pa su i njihove izjave obajvljene na portalu a iste izazvale negodovanje aktivista vlasti.

„Objektivan“ u Srbiji znači biti između čekića i nakovnja

Stvarni napadi na portal Naša Borba počinju 13. marta, svi tekstovi koji se obajvljuju na društvenoj mreži FACEBOOK bivaju blokirani u roku od najviše sat vremena ali uglavnom i mnogo brže! Najviše kritika po svim pitanjima upravo trpi Stefan Petrović kao neko ko je targetiran kao „oštro pero“ portala.

Napad i iz regiona

Redakcija je doživela prvi „šok“ kada nam je stigao mejl od portala koji je navodno registrovan u BIH „Raskrinkavanje.ba“ u kome nas optužuju za širenje lažnih vesti za članak o iskrcavanju američkih vojnika u Evropi. Portal Raskrinkavanje.ba inače ne krije da je plaćen novcem sa zapada, te nas ne čudi da su na njihovoj listi oni mediji koji nisu iz tog kruga! Njihovo tendenciozno ponašanje „raskrinkali“ su sami.

Jedan od naših tekstova koji smo od starta naznačili kao „fake news“ oni su stavili u svoju rubriku „lažne vesti“ pa bi shodno tome ispalo da su podržali lažnu vest! Tekst se zapravo bavio analizom lažne vesti koju su preneli mnogi drugi mediji, što je bilo jasno svakome ko se potrudio da taj tekst i pročita.

Mrak na FACEBOOK-u motivisao nas je još jače

U danima koji su usledili portal Naša Borba se suočio sa totalnim mrakom na društvenoj mreži FACEBOOK, inače najvećim izvorom publike svih medija na svetu. Ova situacija nas nije obeshrabrila, naprotiv, motivisani još jače, popravili smo naše SEO optimizacije unapredili kvalitet i već početkom aprila dospeli među pet najčitanijih medija u regionu na osnovu Google Index-a.

alt="Naša Borba"
Google index za 9. i 10. April 2020. godine

Čak ni Stefan Petrović nije mogao da zna pravi razlog napada na portal Naša Borba. Bavili smo se nagađanjem, testirali neke postupke i imali manje ili više rezultata. Prvi indikatori su stigli 11. aprila kada smo dobili poziv od „velikog“ stručnjaka za medije iz Srbije koje nije mogao da sakrije svoje čuđenje visokim plasmanom portala Naša Borba na Google Index-u.

Njegovo čuđenje navelo nas je da i sami analiziramo Google index i dođemo do zaključka da neki mediji na listi zaista objektivno ne mogu da imaju toliko visoku poziciju obzirom na relevantnost vesti.

Ukidanje dozvole za kretanje

Portal Naša Borba je registrovan medij u Srbiji (IN000918) i od samog svog postanka nastoji da radi u skladu sa važećim zakonima i propisima, kao i sa nečelom profesionalne etike novinarstva. Odmah po uvođenju Vanrednog stanja uputili smo zahtev za dozvolu kretanja za sve naše novinare kao i zahteve za prisustvo na Konferencijama za medije u Vladi Republike Srbije.

Foto: print screen

Da je Stefan Petrović glavna meta i da „kvazi“ medijski stručnjaci najviše strepe od njega, potvrđeno nam je kada je 10. aprila stigao mejl u kome je bez objašnjenja ukinuta dozvola za njegovo kretanje.

Poznati stil zastrašivanja novinara, poruka u poruci „znamo te i znamo gde si“

Već ova činjenica da je ukinuta dozvola za kretanje jednom od novinara dovodi u sumnju da je „vlast“ umešana u blokadu portala Naša Borba, međutim, iz dobro obaveštenih izvora dobili smo saznanja da to nije tačno i da nismo u fokusu vlasti jer niti jedan tekst našeg portala ne krši zakon, niti je u suprotnosti sa merama koje je propisala Vlada RS.

Ko stoji iza napada na novinara i portal?

Blokirani tekstovi na društvenoj mreži FACEBOOK su odblokirani, svi do jednog, nakon dvodnevne „ručne“ provere, međutim vest koja je stara dva i više dana nije vest, već prazan tekst koji niko ne čita. Namera napadača je ispunjena, publika na FB nije mogla da čita vesti sa portala Naša Borba.

Prepiska koju smo vodili sa administarcijom FACEBOOK-a je podugačka, sadrži na stotine mejlova i traje već danima. Jedini odgovor koji smo od njih dobili a da može da nas vodi ka nekom zaključku jeste „pojedini mediji su dobili kredibilitet da pišu u Srbiji/regionu za vreme vanrednog stanja“.

Dalje smo mogli i sami, upravljanje digitalnim medijima i istraživanjem je naša stručnost, i analizom smo došli do zaključka koji su to mediji imali skok u čitanosti od 16. marta na ovamo…

U ovom tekstu nećemo napadati druge kolege, ne padamo toliko nisko, u ovom tekstu želeli smo da prenesemo poruku da znamo ko nas napada, da se na bojimo, da nam je motivacija za profesionalnim uspehom mnogo veća od njihove ambicije da napreduju gazeći druge i ućutkujući neistomišljenike !

Možda će neki čitalac da se zapita „ko vas napada“, ne razumem? Savetujemo mu da zastane i oslušne, da čuje kada se najviše diže glas i zbog koga, a ko je taj koji od drugih stalno biva umanjen i izložen podsmehu. Lako će zaključiti…

Naša Borba vam poručuje – ovde smo i ostajemo objektivni i nezavisni!!!

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti